HOEK AF 2. DE KROONJUWELEN

De Kroonjuwelen

In Hoek af 2. De kroonjuwelen tonen jonge ondernemers (van alle leeftijden) hoe de businessmodellen, de arbeidsmarkt, de wereld van data, IoT, health, sustainable energy er morgen zullen uitzien en hoe zij dit in Vlaanderen en de hele wereld realiseren.

Zij vertellen verrassende en originele maar doorleefde inzichten, en verhalen van vlees en bloed die aan de ribben blijven plakken. Niet de groeiers of gazellen worden opgevoerd, maar de allersnelste groeiers van het land die gemiddeld in de laatste 12 maand 150% gegroeid zijn. Dat wil zeggen dat hun omzet x 2,5 gestegen is.
Middelmaat is geen optie
Jorik Rombouts
Rombit
Jorik Rombouts (30) groeide op met Gilles de la Tourette en een vorm van ADHD. 'Genoeg om gepest te worden', vat hij het zelf samen. Maar Jorik werd niet gepest. Integendeel. Dat zijn hersenen ietwat anders werken, bleek juist een grote troef. Met sportief succes als voorproefje, ontwikkelde en verkocht Jorik zijn eerste webplatform nog voor hij zijn diploma op zak had.
Iets eenvoudigs maken is niet gemakkelijk
Louis Jonckheere
Showpad
Louis Jonckheere is één van de wonderboys van het Vlaamse en West-Europese ondernemerschap. Zijn ster stijgt als een raket. Toch ben ik in de gesprekken niemand tegengekomen die vaker de woorden 'eenvoudig' en 'nederig' gebruikte dan hij.
Ondernemers moeten durven kathedraaldenken
Stefan Grosjean
Smappee
Stefan Grosjoean richtte in 2012 Smappee op. Ondernemers mogen volgens hem niet bang zijn voor "moonshoots". "Stay hungry, stay foolish" en "connecting the dots" – andere ideeën van Steve Jobs – zijn ook het motto van Stefan Grosjean.
Snel groeien, maar niet ten koste van gelukkige medewerkers en klanten
Jeroen De Wit
Teamleader
Ik sprak Jeroen vier keer. Telkens verontschuldigde hij zich omdat alle bureaus alweer vol zaten. Jeroen karakteriseren? 'Een spurtende mens.'
Geduld, credibiliteit
en geluk
Tom Vanden Bussche
Bryo
Tom was in 2006 één van de co-creators van Qbus. Vandaag is hij is nog steeds even geëngageerd, meestal achter de schermen. En een succesvol ondernemer die een bestaand bedrijf x5 laat groeien sinds hij er aan boord is.
iets eenvoudigs maken is niet makkelijk


Een investeerder is het duurste kapitaal, een klant het goedkoopste
Maarten Van Laere
ServersCheck
In 2001 spat de dotcombubbel uit elkaar en beslist Maarten om opnieuw te ondernemen. In de hand: een bierviltje met de criteria waaraan zijn volgende venture zou voldoen. Hij wist hoe zijn nieuwe venture eruit zou zien maar nog niet wat het zou doen.
Digitale doeners
Jannes Van de maele & Georges Lieben

Bagaar
Dat digitale transformatie hands-on kan zijn, dat bewijzen Jannes Van de maele en Georges Lieben. Ze hebben lak aan dikke consultancyrapporten en gaan liever daadwerkelijk aan de slag met sensoren, hardware, platformen en software. Met Bagaar bouwden ze een extern innovatielab, dat bedrijven uit hun comfortzone rukt en op koers zet richting digitale toekomst.
Hightech op high heels
Katrien Herdewyn
Elegnano
Kiezen is verliezen? Niet voor Katrien Herdewyn. Fashionista, wetenschapper, ontwerper én ondernemer. Na een doctoraat in nanotechnologie, stampte ze in 2014 Elegnano uit de grond: hoogtechnologische designerschoenen die niet vuil worden.
Entrepeneurship is growing on us
Dirk Loeckx & Wim Van Hecke
icometrix
Twee burgerlijk ingenieurs die besluiten om samen te ondernemen in de medische sector. 'Als je het zo zegt, zouden we onszelf ook afvragen of dat wel goed komt', lachen de oprichters van icometrix, Wim Van Hecke en Dirk Loeckx. Maar hun cloud- software voor de analyse van hersenscans is ondertussen erkend door de Amerikaanse FDA en wordt gebruikt door vooraanstaande ziekenhuizen en farmareuzen als Novartis, Roche, Biogen, Merck en Teva.
Ik ga niet wachten tot de markt er klaar voor is
Lotte Martens
lotte martens
Lotte Martens benadrukt bij herhaling dat ze op de eerste plaats onderneemster en textielontwerpster in de creatieve industrie is, en geen kunstenaar. Voor haar geen art for arts' sake. Ze pleit ervoor dat de ontwerpwereld stopt met op commerce neer te kijken als zou het prostitutie zijn. Iets waar zij vooral Vlaanderen zich ziet aan bezondigen, terwijl Nederlanders net vinden dat er niks mis is met om den brode werken.
kippenvel van klantenverhalen
Vlaanderen onderbenut zijn gigantisch potentieel
Hans Constandt
ONTOFORCE
Sinds ONTOFORCE's start in 2011 heeft Constandt heel wat watertjes doorzwommen. Vandaag leidt hij zijn groeiend IT-bedrijf met een flinke dosis zelfbewustzijn. Zijn geheime wapen? Hij kent zijn zwaktes veel beter dan zijn sterktes, en laat zich dan ook continu coachen.
Het verschil tussen leven en dood
Vanessa Vankerckhoven
Novosanis
Ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan, daar is Vanessa Vankerckhoven het beste bewijs van. In 2013 ruilde ze haar academische carrière voor een eigen bedrijf in de medtech sector. Haar bedrijf Novosanis staat met zijn oplossingen voor diagnostiek en vaccinologie op de radar van grote spelers in de sector.
Talent wordt overschat
Karel Goetghebeur
Adolphe Sax & Cie
De in Brugge aangespoelde Oostendenaar Karel Goetghebeur heeft slechts één doel in het leven: de meest unieke en hoogstaande saxofoons ter wereld maken. Een Belgische parel op wereldniveau, ter ere van diens uitvinder Adolphe Sax.
Het beste in mensen naar boven halen
Lorenzo Bown
StoryMe
Klanten en medewerkers van over de hele wereld komen samen in Vlaanderen, en vooral in Gent om bij bedrijven als StoryMe te leren communiceren met eigentijdse middelen. En toch gaat het met Lorenzo niet zozeer over een virtuele wereld, of over eigentijdse communicatie, maar over een eigentijdse bedrijfscultuur. Een stokpaardje, blijkbaar.
Kippenvel van klantenverhalen
Geert Houben
Cubigo
Wanneer je aandacht voor het menselijke en maatschappelijke koppelt aan een passie voor technologie, dan kom je zonder twijfel bij Geert Houben terecht. De dertiger gebruikte het geld van zijn allereerste start-up om volop in te zetten op Cubigo.
Met idealisme valt ook geld te verdienen
Voor klanten werken alsof het voor jezelf is
Estel Meyhui
Effectis
In 2009 wou Estel het voor bekeken houden. Samen met enkele ondernemers spraken we op haar in. 'Geef het nog een maand de kans. Zorg dat je later nooit spijt krijgt dat je niet alles geprobeerd hebt.' De volgende week haalde de onderneemster haar eerste grote contract binnen. Vandaag werkt Estel met een team van 20 en verdubbelt ze jaarlijks haar omzet in een mature concurrentiële markt.
Het mag vooral niet saai worden
Jonas Dhaenens
Intelligent & Combell
Jonas Dhaenens is een echte serial entrepreneur. Zo eentje die altijd zijn handen vol heeft met verschillende projecten en bedrijven. De Gentenaar maakt zijn keuzes in functie van de meerwaarde van zijn eigen bedrijf Intelligent (de holding boven o.a. Combell), al investeert hij ook veel financieel en emotioneel vermogen in de maatschappij.
Topsport is veel voorspelbaarder
Heidi Rakels
GuardSquare
Heidi Rakels maakte naam en faam als judoka met onder meer brons eremetaal op de Olympische Spelen in Barcelona, en zette vervolgens succesvol de stap naar het ondernemerschap. Als rasechte topsporter blijft ze ook nu streven naar uitmuntendheid op alle vlakken. Samen met haar partner en businesspartner Eric Lafortune richtte ze GuardSquare op.
De klant een aangenamer leven bezorgen
Joke Dehond & Klaas Bals
Inventive Designers
In 2012 namen Joke en Klaas Inventive Designers over van Joke's vader. Samen vormden ze het bedrijf om van een gevestigd, matuur softwarebedrijf naar een wendbare scale-up. Niet evident met een diepgewortelde erfenis aan managementstijlen, verschillende toekomstvisies en verstrengelde familiebanden. 'De praktische kant van zo'n overname is één zaak, er is ook een emotionele dimensie. Die wordt vaak onderschat.'
Geen profit is niet duurzaam
Stijn Van Hoestenberghe
Omegabaars
In Kruishoutem opende het bedrijf Aqua4C in november 2015 de ecologische viskwekerij Omegabaars. Voor Stijn Van Hoestenberghe was het een droom die uitkwam. Niet zozeer omdat hij altijd ondernemer wilde worden, wel omdat in de ecologische viskwekerij al zijn passies samenkomen.
Met idealisme valt ook geld te verdienen
Johan Jacobs
Millibeter
Johan Jacobs kwam in 2012 op het idee de organische afvalstromen waar boeren geen blijf mee weten, te verwerken tot nieuwe grondstoffen met behulp van insecten. Een waardevol idee, op één klein detail na: Johan was diplomaat, geen entomoloog, bioloog of chemicus. Toch waagde hij de sprong. Wat volgde, was een intensieve zoektocht naar de juiste insecten, afvalstromen en grondstoffenmarkt